Każdy właściciel hotelu powinien dbać o najwyższy poziom warunków panujących w obiekcie. Od tego zależy bowiem, czy goście będą zadowoleni z usług. Ale nie tylko przestrzeń dla gości powinna być zadbana. Bardzo ważne jest utrzymywanie porządku także w pomieszczeniach technicznych. Powinniśmy dbać o to, aby nasi pracownicy byli zadowoleni z warunków pracy. Weźmy na przykład taką hotelową kuchnię.
Filtry w hotelowej kuchni
Wykonuje się tam posiłki dla dziesiątek czy nawet setek gości. I chociażby podczas takiego smażenia wytwarzają się cząsteczki tłuszczu, które – jeśli wentylacja nie jest do końca sprawna – osiadają na meblach. Te będzie ciężko czyścić. Aby tego uniknąć, sprawdźmy, czy w systemie wentylacyjnym znajdują się czyste i sprawne filtry tłuszczowe. W tej roli doskonale sprawdzają się filtry metalowe, które powinny być montowane w okapach kuchennych. Wyłapują one cząsteczki tłuszczu tak, że nie osiadają one na przewodach wentylacyjnych. Filtry tłuszczowe do hotelu od sprawdzonego producenta charakteryzować będzie wysoka chłonność pyłowa oraz niezawodność działania. W dodatku takie filtry można myć, więc nie musimy kupować nowych, gdy te będą już mocno zanieczyszczone. Jest to więc naprawdę wartościowa opcja. Jeżeli nie chcemy zmagać się z częstą profesjonalną konserwacją, dzięki takim filtrom zmniejszymy jej częstotliwość.
Równocześnie jednak żywotność wentylacji będzie wydłużona. Jak widać, ogólnie można mówić więc o sporych oszczędnościach, nasze wydatki na wymianę elementów systemu wentylacji zdecydowanie się zmniejszą. Co sprawia, że takie filtry potrafią działać skutecznie? Przede wszystkim chodzi o to, że zastosowany w nich materiał filtracyjny jest wielowarstwowy. To kilka warstw specjalnego drutu ocynkowanego, który ułożony jest w sposób nieregularny, tworząc jakby labirynt. Dzięki temu żadna cząsteczka tłuszczu nie przedostanie się przez taką zaporę. Równocześnie jednak nie przeszkadza to w przepływie czystego powietrza. Takie filtry tłuszczowe możemy stosować pojedynczo lub jako filtry wstępne, które będą poprzedzać filtry wyższych klas. Dostępne są w różnych wersjach, oprócz materiału filtracyjnego z ocynkowanego drutu można zakupić taki z siatki aluminiowej lub z siatki ze stali kwasoodpornej.
Wszystkie są równie skuteczne. Bez wątpienia wysokiej jakości filtry tłuszczowe powinny być montowane w okapach w kuchniach hotelowych. Jest to bowiem ważne dla wydłużenia trwałości wentylacji, jak i dla utrzymywania porządku w kuchni. Tłuszcze nie będą bowiem osadzały się na meblach. Nasi pracownicy łatwiej i szybciej będą mogli posprzątać kuchnię po gotowaniu.