wędzarnia

Przydatne informacje na temat wędzarni

Wędzone potrawy mają unikatowy smak i wygląd. Wyglądają nieco sucho, ich wielkość zmieniła się w procesie wędzenia. Jednak intensywny aromat to rekompensuje. Wystarczy dodać kawałek wędzonki do zupy, czy gulaszu, by całkowicie odmienić jego smak. Jednak wędzone kiełbaski czy sery które można kupić w sklepach spożywczych nie zawsze spełniają oczekiwania klientów.

Solidna i niezawodna wędzarnia

wędzarniaSą za słabo lub za mocno wędzone, źle doprawione, czy też dodaje się do nich sztucznych barwników, które źle wpływają na zdrowie. Dlatego też wzrasta popularność wędzarni do użytku domowego. Bardzo znane są produkty marki Borniak – wędzarnia ogrodowa tej firmy jest solidna i niezawodna. Jej koszt nie jest niski, ale jest to produkt objęty wieloletnią gwarancją producenta. Poza tym każda wędzarnia Borniak jest zrobiona ze znakomitych materiałów. Z zewnątrz jest aluminiowa, ocynkowana blacha, odporna na korozję, która się bardzo nie nagrzewa. Środek za to jest wykończony nierdzewną stalą. To materiał odporny na działanie wysokich temperatur i wilgoci. Stal jest gładka, zatem jej umycie jest proste. Do zmycia tłuszczu można wykorzystać nawet silne środki myjące i ostre czyściki, które mimo wszystko nie uszkodzą w żaden sposób wędzarni. Warto wybierać wędzarnie, które mają różne programy wędzenia. Gotowy program jest dobry dla osób początkujących, którzy nie wiedzą jak długo i w jakiej temperaturze wędzić dane potrawy.

wędzarniaZ kolei możliwość ręcznego ustawienia zostanie doceniona przez doświadczonych wędzarzy. Kolejna kwestia to wybór jedzenia do wędzenia. Klienci zwykle kupują wędzarnie elektryczne ponieważ chcą wędzić mięsa i ryby. Domowe kabanosy, łososie, czy szynki są smaczne i zdrowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by uwędzić biały lub żółty ser – popularny jest w końcu wędzony oscypek. Również niektóre owoce i warzywa nadają się do wędzenia. Warto zaznaczyć, że mając automatyczną wędzarnię cały proces odbywa się bez naszej ingerencji. Trzeba wstawić jedzenie do wędzarni, wrzucić zrębki które będą się spalały i aromatyzowały potrawy, a potem ustawić program i zamknąć drzwiczki. Dobra wędzarnia sama się wyłączy po zakończonym procesie wędzenia, może zasygnalizować to także sygnałem dźwiękowym.

Nie trzeba doglądać jedzenia, ani zrębków, co pozwala zaoszczędzić czas. Jak widać wędzenie potraw nie jest takie skomplikowane, jeśli posiada się odpowiednią wędzarnię. Mając znakomity sprzęt trzeba jedynie kupić dobre produkty spożywcze, najlepiej ekologiczne i zrębki z dobrego gatunku drewna. Potem całość zrobi się praktycznie sama.

Przeczytaj także https://fumado.pl/